2013. január 13., vasárnap

Currywurst, a berlini gasztrokreativitás csúcsa

A múzeum

Cikket írok egy magyar gasztrolapnak a berlini büfékről és gyorskajákról. Amúgy is érdekelt, hogy mi a csoda ez a currywurst imádat a városban, honnan jön ez a csodálatos étel és mitől berlini. Hát, most végre megtudtam: a történet a múlt század negyvenes éveibe nyúlik vissza. Vége a második világháborúnak, épül az új Európa. Feltételezem, hogy Berlinben pont annyira volt élelmiszer, mint más, lerombolt, bombázások és ágyúzások sújtotta városban. Persze az élet mindig megy tovább, így gondolhatta ezt Herta Heuwer is, aki egészen pontosan (?) 1949. szeptember 4-én rukkolt elő ezzel a gasztrocsodával. Megint csak feltételezésekre kell hagyatkoznom: e találmány legnagyobb érdeme az lehetett, hogy volt is benne hús, meg nem is, mégis a húsevés érzését tudta nyújtani a németeknek. Állítólag a híres Friedrichstraßén állt a büfé, ahol először kínálták a főtt kolbászt, paradicsompüréből és Worcester szószból készült mártással, valamint curryporral és más meg nem nevezett hozzávalókkal. Nos, a népnek bejött. Sőt, annyira bejött, hogy 2009-ben még múzeumot is alapítottak a tiszteletére. Minden elismerésem a találékony asszonyé, de továbbra is fenntartom a germán konyha iránti előítéletem. Mint negyven éve itt élő nagynéném mondta volt: ha nem jöttek volna a világ számos országából szakácsok, étterem-tulajdonosok és kihívást kereső büfések, a németek éhen haltak volna.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése