2023. április 25., kedd

Egynapos tavasz




Idén április 22-re esett a tavasz. Szerencsénk volt vele, mert a barátnőmmel, aki egy hétig innen home office-ozott, kirándultunk egy kicsit. A cél Wittenberg, Lutherstadt volt. Luther állítólag itt tűzte ki a templom ajtajára téziseit. De még mielőtt bevettük volna a várost, megálltunk egy nagyon helyes kis kolostornál Zinnában. 


Sajnos csak a létesítmény egyik részét lehetett látogatni, de betekintést nyertünk abba, hogyan készítettek mintegy 620 fűszernövény és gyökér ismeretében alkoholtartalmú gyógyszert. Kóstolót is kaptunk és úgy megízlett, hogy vettünk is rögtön belőle. Gyomorfájdalmakra biztosan jó lesz. Utána Annaburgba mentünk, ahol nagyon szép sárga várkastélyt szerettünk volna szemügyre venni. Csak az udvarig jutottunk el, de még enyhén lepusztulva is szép volt az épület.


Wittenbergben én már többször jártam, helyes kis városka és szép idegenforgalmat generál a nagynevű egykori városlakó. 

Amúgy nem csak minket vonzott a hely, a házak oromzatán ott sorakoznak a táblák, hogy - Giordano Brunótól Harriet Beecher Stowe-ig - ki, mikor, mit csinált errefelé. Érdekes volt - néha kicsit hitetlenkedve - olvasgatni a névsort. A nap sütött, és még az a vágyunk is teljesült, hogy töltött krumplit ehettünk egy étterem teraszán ülve, ami különösen jól esett a hosszúra nyúlt tél után. Akkor még nem konstatáltam, hogy egyelőre ennyi volt a jóból. Mára annyira elromlott az idő, hogy visszavettem a télikabátom - és nem volt melegem benne. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése